Archive for juny, 2015

Comentaris tancats a Hem visitat l’hort ecològic!

Hem visitat l’hort ecològic!


2015
06.09

 

Masia ca n'Oliveró. Agricultura ecològica.

Masia ca n’Oliveró. Agricultura ecològica.

El passat diumenge, vam anar a visitar el campi l’hort ecològic de la masia ca n’Oliveró.  La veritat és que va ser una molt bona experiència: ens van acollir amb els braços oberts i molt familiarment!

Primer de tot en Pere ens va fer una breu explicació de la filosofia que segueixen per cuidar i fer créixer el camp de manera ecològica, amb les dificultats que això comporta, però a l’hora amb la satisfacció que és seguir el curs de la natura i fer-ho amb respecte.

Visita guiada pels camps ecològics.

Visita guiada pels camps ecològics.

Ens van explicar les dificultats que tenien per fer un bon ús i com aprofitar el màxim l’aigua, ja que és el factor més crític que tenen. I les estratègies i projectes de futur per optimitzar més aquest recurs.

Carbassonera ecològica amb carbassó i flor.

Carbassonera ecològica amb carbassó i flor.

Curiositats tant com el desenvolupament del carbassó i la necessitat que hi participi una flor mascle i una femella per tal que el fruit tiri endavant i es desenvolupi per acabar sent el carbassó que ens mengem.

També ens va explicar la importància de la rotació de cultius i la incorporació de nous productes per tal de treure’n el màxim de profit del sòl sense haver d’utilitzar productes tòxics.

La importància de les “males herbes” en el cultiu ecològic.

El paper que juguen les “males herbes” en el cultiu ecològic…

Camp d'enciam ecològic roure, meravella, llarg.

Camp d’enciam ecològic roure, meravella, llarg.

Els problemes i anècdotes que tenen amb els porcs senglars de la zona, i les seves mesures per prevenir que la collita es malmeti.

agricultura_ecològica_verdura_Masovers_camp_hort_tomaquera(7)

Tomaquera amb tomàquets ecològics.

La gran varietat de tomàquets que estan cultivant: cor de bou, rosa ple (o barbastro), de banya, de montserrat, caramba, raf… I una varietat nova anomenada “voyage”que es caracteritza per tenir tot de boletes de tomàquet enganxades entre elles i es pot menjar boleta a boleta.

Melonera amb melons ecològics.

Melonera amb melons ecològics.

De melons i síndries… i com dosificar-los l’aigua en funció de la que han anat rebent al llarg dels dies en que s’han anat desenvolupant, per tal de no donar-ne’n massa de cop i evitar així que s’esberlin.

Amb aquesta visita hem après moltes coses i ens hem sentit una mica més a prop de la terra!

Recordar-vos que el pròxim diumenge 5 de juliol, fem una altra visita, si hi voleu venir, confirmeu assistència a xarxes@elsmasovers.cat

Moltes gràcies i bons aliments!

 

Els Masovers.

Compartir a...Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone
Comentaris tancats a Tipus d’escaldat per la verdura i hortalisses

Tipus d’escaldat per la verdura i hortalisses


2015
06.05
Cistella de verdura i hortalissa ecològica i proximitat.

Cistella de verdura i hortalissa ecològica i proximitat.

Comprar en format “cistella” és un sistema ara per ara poc comú a les cases, però amb els dies és molt probable que es vagi extenent a causa de la gran quanitat d’avantatges que té. Cal tenir en compte però, que també implica algun canvi d’hàbits tan pel què fa en el moment de la compra com a l’hora de conservació dels productes frescos, com ara la fruita i la verdura.

Les cistelles de fruita i verdura, a part de generar poc residus amb els envasos, també ens estalvia temps, diners i feina a l’hora de triar les quantitats i els diferents artícles per tal de mantenir una dieta variada i equilibrada. I a més a més, ens permet ser més creatius i provar aliments nous, menjar més variat, de temporada i ecològics!

Però de vegades ens resulta difícil aconseguir que algun producte no se’ns fassi malbé abans de menjar-nos-el. A continuació us presentem alguns tipus d’escaldats (per poder congelar posteriorment), els seus avantatges o inconvenients i el procediment a seguir segons cada tipus de verdura o hortalissa. Al final de l’article hi ha una taula amb les característiques de cadascuna.

Tipus d’escaldat

Les verdures i hortalisses contenen enzims que amb el temps causen l’oxidació i n’alteren el gust. Per tant, hi ha alguns aliments que és recomanable escaldar-los abans de la seva congelació per tal d’evitar l’oxidació. Cal també respectar el temps d’escaldat segons el tipus d’hortalissa, ja que no ha d’arribar a coure’s.

Taula resum: avantatges i inconvenients dels escaldats.

Taula resum: avantatges i inconvenients dels escaldats.

Escaldat amb aigua bullent

És el més freqüent, però les hortalísses perden més nutrients i sabor que amb el mètode al vapor.

Passos a seguir:

– Posa a bullir 1 litre d’aigua per cada 100 grams d’hortalissa, sense superar els 300 gr per cada bullida.
– Submergeix les hortalisses a l’aigua bullint durant el temps indicat segons el tipus d’hortalissa (consultar la taula del final de l’article).

* El temps de l’escaldat es conta desde que l’ebullició torna a començar un cop introduïdes les verdures.

Escaldat al vapor

Aquest mètode té l’avantatge de causar menys pèrdua de nutrients. I és especialment recomanable per a les verdures de fulla.

Passos a seguir:

– Posa a bullir 2 cm d’aigua en una olla a pressió.
– Col·loca a l’interior la cistella rígida amb les verdures. Aquestes no ha d’estar en contacte amb l’aigua, ni massa apretades (el vapor ha de circular fàcilment entre elles).
– Posa la tapa de l’olla sense la vàlvula i escalda-les el temps indicat, incrementant-lo un 30%, ja que l’escaldat al vapor és una mica més lent.

Refredament i escorregut

– Un cop escaldades, les verdures i hortalísses s’han de refredar molt ràpidament per aturar la cocció (si el temps d’escaldat supera al indicat, els aliments quedaran bullits).
– Treu-les amb la escumadora.
– Posa ràpidament les verdures en un recipient prèviament preparat amb aigua freda i glaçons (la temperatura de l’aigua ha de rondar els 0 ºC).
– Deixar-ho durant vàris minuts perquè es refredin completament.
– Escorre-les amb un colador o inclús amb una centrifugadora d’enciam.
– Per acabar, exten-les sobre un drap de cuina net i espera que absorbeixin el màxim d’aigua possible. I ja estan llestes per congelar-se.

Re-ofegar:

En alguns casos, és necessari també, utilitzar aquest métode. És el cas d’aquelles hortalisses que tenen un temps de cocció més elvat. Aquest mètode consisteix en un cop rentades i escorregudes les verdures o hortalisses, col·locar-les en una cassola amb una mica d’oli o mantega. Tapar i mantenir-ho a foc viu durant 5 minuts. Seguidament, refredar la cassola amb aigua gelada i procedir a la congelació.

Tipus de verdura o hortalissa i preparació i temps de conservació

Taula_conservació3

Compartir a...Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone