Les verdures i hortalisses es congelen millor o pitjor en funció de la proporció d’aigua que contenen. Les més dures, són les que contenen menys aigua i per tant són les que es congelen més fàcilment.
La majoria d’aliments estan formats per entre un 50 i un 90% de contingut hídric. La congelació permet conservar aquesta aigua transformant-la en gel. D’aquesta manera s’aconsegueix que els enzims responsables de la degradació dels aliments disminueixin la seva activitat, i els teixits ja no es modifiquen i mantenen gran part de valor nutritiu.
Quines verdures congelar?
Aquelles verdures menys modificades al congelar-les són: els espàrrecs, el bròcoli, la pastanaga, la coliflor, la mongeta verda, el porro, els pèsols, el pebrot…
Les que es veuen més modificades per la congelació són les albergínies, bolets, cogombre, carbassa, els espinacs, la ceba, l’enciam i el tomàquet.
Per congelar aquestes verdures, és necessari tractar-les prèviament, i el procediment pot variar en funció de l’aliment. A l’article Tipus d’escaldat per la verdura i hortalisses pots trobar quin mètode previ cal seguir per a cada verdura per tal de congelar-les en òptimes condicions.
Què cal tenir en compte?
• Preparar prèviament recipients que tanquin hermèticament.
• Congelar només aquells aliments el més fresc possible.
• Assegura’t que la temperatura del congelador està a uns –18ºC.
Embolcall:
És indispensable envasar-les per evitar que s’oxidin, que s’assequin i que adquireixin olors. Segons el tipus de verdura o hortalissa, pots utilitzar envasos que s’ajustin més a cada una.
– Bosses de polietilè: molt pràctiques per conservar i congelar, ja que s’adapten a la forma i ocupen poc espai.
– Safates d’alumini: per tot tipus d’aliments, i es poden utilitzar al forn.
– Safates de plàstic: no són útils pel forn.
– Recipients recuperats i reutilitzables: com ara pots de vidre dels iogurts, terrines de plàstic de la margarina…
Per què no recongelar?
És important no tornar a congelar les verdures i hortalisses un cop aquestes ja s’han descongelat per primer cop. Poden haver arribat bacteris o altres microorganismes durant el procés de descongelació i no ser eliminats pel fred de la segona congelació, de manera que aquest aliment passa a ser potencialment tòxic malgrat que torni a ser recongelat.
I si marxo uns dies?
Si hi ha un tall de corrent elèctric suficientment llarg com perquè s’hagi pogut descongelar el congelador i fer malbé els aliments, i posteriorment s’hagi tornat a congelar, pot ser que no te n’assabentis. Per saber-ho pots posar diversos glaçons en una bossa de plàstic hermètica i podràs veure a la tornada si estan intactes o bé si s’han fos i tornat a congelar en forma d’estat líquid. En aquest cas serà millor no consumir la verdura (i la resta d’aliments) que hi tinguis.
La patata:
Si no està cuita, no resisteix la congelació, però hi ha moltes altres maneres de conservar-la: es pot posar al congelador en forma de patates fregides, croquetes, puré o bé en plats ja cuinats.
Congelació vs. supercongelació:
La supercongelació és un procediment industrial que consisteix a refredar ràpidament els aliments a una temperatura de –35ºC. On l’aigua passa a ser cristalls petits, mentre que en el cas de la congelació (el que fem nosaltres a casa amb el congelador domèstic) els cristalls que es formen són més grans. Per això quan s’escalfen els productes supercongelats estan menys malmesos que els que congelem a casa.
I ja per acabar un consell:
Retolar o etiquetar els aliments a l’hora de posar-los al congelador, és un bon hàbit per tal de poder identificar el producte més ràpidament i saber la data en què es va congelar.
Els Masovers.cat